A-

A+

KISA SÜRELİ TURİZM AMAÇLI KİRALAMALARA İLİŞKİN DÜZENLEMELER 01.01.2024 TARİHİ İTİBARI İLE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ.

02.11.2023 tarihli resmi gazetede ilan edilmiş olan 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) ile kısa dönem turizm amaçlı kiralamalara yeni düzenlemeler getirilmişti. Söz konusu düzenlemelerin yürürlük tarihi ise 01.01.2024 tarihi olarak belirlenmişti. Bu kapsamda Kanun ile getirilen  düzenlemeler yeni yıl ile birlikte hayatımıza girmiş oldu.

01.01.2024 İTİBARI İLE KISA SÜRELİ KİRALAMALAR BAKIMINDAN ANA HATLARI İLE NELER DEĞİŞTİ?

  • Kanun ile yapılan tanımlama ile konutların malikleri, ve intifa ve üst  hakkı sahipleri tarafından 3. Kişilere en fazla yüz gün süreyle her türlü amaçla kiralanması, turizm amaçlı kiralama kapsamında dahil edilmiştir.
  • Bu kapsamda Kanun’da tanımlı olan turizm amaçlı kiralama yapılabilmesi için, 3. Kişi kullanıcılar ile sözleşme yapılmadan önce Kültür ve Turizm  Bakanlığından izin belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir.
  • İzin belgesi alınabilmesi için kiralama yapılacak bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile turizm amaçlı kiralama yapılabilmesinde dair karar alınması ve bu kararın bakanlığa ibrazı zorunlu kılınmıştır.
  • Birden fazla bağımsız bölüm içeren binalardan oluşan konut sitelerinde sadece ilgili konutun bulunduğu bina için karar alınması yeterli görülmüştür.
  • Üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda aynı kiraya verenin, en fazla yüzde yirmi beşi için izin belgesi alabileceği düzenlenmiştir.
  • Aynı kiraya veren adına aynı binada izin belgesi düzenlemesine konu bağımsız bölüm sayısının beşi geçmesi durumunda ise başvuru için işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması yanında başvuruya konu binanın, birden fazla bağımsız bölüm içeren binalardan oluşan konut sitelerinde yer alması durumunda, tüm bina kat malikleri tarafından oy birliği ile karar alınması şartı getirilmiştir.
  • Yine izin belgesi sahibinden kiralayan konutun kullanıcıları ile kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla uzun süreli kiralama yapanların, turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralama yapması Kanun ile yasaklanmıştır.

KANUN İLE GETİRİLEN DÜZENLEME VE SINIRLAMALARA UYULMAZ İSE YAPTIRIMI NE OLACAKTIR?

  • İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacağı ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verileceği yasada düzenlenmiştir.
  • Yukarıda verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesi alınmadan turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edilmesi halinde ayrıca beş yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacağı ve izin belgesi alınması için bir kez daha on beş gün süre verileceği kabul edilmiştir.
  • Yukarıdaki maddeler uyarınca iki kere süre verilmesine rağmen, izin belgesi bulunmaksızın faaliyetlerine devam edenler hakkında, bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanacağı düzenlenmiştir.
  • İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu üçüncü kişilere kiraya verenler ile kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu turizm amaçlı kiraya verenler hakkında da her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacağı Kanun’da düzenlenmiştir.
  • Yine izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacağı kabul edilmiştir.
  • Her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler hakkında, bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanacağı da ayrıca düzenlenmiştir.

Kanun kapsamında yukarıda yer verdiğimiz hususlar dışında da birçok kısıtlama ve yaptırımlar getirilmiş olup aşağıda yer verdiğimiz linkten kanun metnine ulaşabilirsiniz.

resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/11/20231102-16.htm