Deniz SENVAR PEKIN Attorney at Law / Managing Partner
[email protected]
05 Temmuz 2018
A-
A+
1 Haziran 2018 tarih ve 30438 sayılı Resmî Gazete’de, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu (“Kanun”) Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”) yayımlanmıştır. Daha önce, 31 Mayıs 2018 tarih ve 30437 sayılı Resmi Gazete 'de, Ekonomi Bakanlığı (“Bakanlık”) Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünce (“Genel Müdürlük”) elektronik ortamda yatırım teşvik belgesine ilişkin iş ve işlemler için müracaatta bulunacak yatırımcılar adına işlem yapacak kullanıcıların yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliği (“Tebliğ”) yayımlanmıştı. Yönetmelik ise “Tebliğde” belirlenen ulus ve esaslar göz önüne alınarak, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde ilgili değişikliklerin yapılmasını kapsamaktadır.
Halihazırda Kanun kapsamına giren şirket veya şubelerin her yıl Mayıs ayında fiziken sunmakla yükümlü oldukları Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Faaliyet Bilgi Formu, sermayede meydana gelen değişikliklere ilişkin fiziken sunmakla yükümlü oldukları Sermaye Bilgi Formu ve pay devri durumunda yine fiziken sunmakla yükümlü oldukları Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Hisse Devri Bilgi Formları, ilgili Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmış olup, Yönetmelik’in yürürlük tarihi olan 01.06.2018 tarihi itibariyle Kanun kapsamına giren şirket veya şubelerin, ilgili değişiklikleri Yönetmelik ile getirilen Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi’ne (“E-TUYS”) elektronik yolla bildirmeleri ve bu değişiklikleri kaydetmeleri gerekecektir. 01.06.2018 tarihi itibariyle Kanun ve Yönetmelik kapsamında bildirilmesi gereken her türlü husus, E-TUYS üzerinden elektronik olarak bildirilecektir.
Yayımlanan Yönetmelik kapsamında özetle;
Genel olarak kanun kapsamındaki şirket ve şubelerin ve bu şirket ve şubeler adına işlem yapacak kullanıcıların elektronik sisteme akreditasyonlarının yapılması ile bildirimlerin elektronik ortamda gönderilmesini kapsayan değişiklikler uyarınca;
Söz konusu değişikliklere uyum amacıyla;
Unutulmamalıdır ki; söz konusu değişiklikler sadece Kanun ve Yönetmelik kapsamındaki şirket ve şubelere ilişkindir. Kanun kapsamındaki irtibat bürolarının kuruluş için ve sonraki dönemlerde de yıllık faaliyetleri için Genel Müdürlüğe sunulması gereken formlar mevcut sistemde yine fiziken sunulmalıdır. Bu formlar irtibat bürolarının kuruluşuna ilişkin sunulması gereken Başvuru Formu, iribat bürosunun herhangi bir ticari faaliyette bulunmayacağını ve yürüteceği faaliyetlerin kapsamını belirtir beyan ve taahhüt edildiği Taahhütname ve her yıl en geç Mayıs ayında Genel Müdürlüğe sunulması gereken ve yıllık faaliyetleri gösterir Faaliyet Raporudur. İrtibat büroları yetkilileri tarafından ilgili formların sunulmaması, irtibat bürolarının faaliyet sürelerinin uzatılmamasına veya resen faaliyet izinlerinin iptaline neden olacaktır.
Yayınlara dön