Alp ÇAL Avukat / Arabulucu / Ortak
Hakan GÜNDEŞ Kıdemli Avukat
[email protected]
05 Mart 2024
A-
A+
Kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak da bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek 02.03.2024 Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurul onayından geçti.
İcra ve İflas Kanunu’nda Yapılan Değişikler:
Buna göre; pazartesi günü başlayan bir haftalık süre, biteceği haftanın pazartesi günü tatil saatinde sona erecektir.
Yukarıdaki düzenlemelerin tamamının yürürlük tarihi 01 Haziran 2024 olarak kararlaştırılmıştır.
Türk Medeni Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler:
Düzenlemenin yürürlük tarihi Kanun’un yayım tarihi olarak kararlaştırılmıştır.
Türk Ceza Kanunu’nda Yapılan Değişikler:
Düzenlemenin yürürlük tarihi 01 Haziran 2024 olarak kararlaştırılmıştır.
Örgüt adına suç işleyen kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme fiilinden ayrı ayrı cezalandırılacaktır.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nda Yapılan Değişikler:
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ile birlikte HAGB kurumunun 01.08.2024 tarihi itibariyle hukuk sisteminden tamamen çıkması beklenirken, kanun koyucu 8. Yargı paketinde HAGB düzenlemesine tekraren yer vererek ilgili kurumun uygulama alanı bulmasını arzu etmiştir.
İptal edilen HAGB düzenlemesine aksine 8. Yargı paketi ile getirilen HAGB düzenlemesinin uygulama alanı bulabilmesi sanığın kabulüne bırakılmaktan çıkarılmıştır. Düzenleme sanığın tercihine bağlı olarak uygulama alanı bulmayacağı için mahkeme koşul ve şartların oluşması halinde resen hareket ederek HAGB kararı verebilecek, verilen bu karara karşı sanığa istinaf kanun yoluna başvurma hakkı tanınacaktır. Bu vesile ile de sanık açısından herhangi bir hak kaybı oluşmasının önüne de geçilmiş olacaktır.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının, ilk derece sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafında verilmesi halinde de karara karşı temyiz yoluna gidilebilecektir.
İstinaf ve temyiz kanun yoluna, kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde başvurulabilecektir. Karara karşı gidilecek olan istinaf ve temyiz incelemesinde kararın hukuka aykırılığı gerek usul gerek esas yönünden incelenecektir.
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler:
Yayınlara dön