A-

A+

Rekabet Kurulundan İzin Alması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkındaki Tebliğ (Tebliğ No:2010/4)'De Ki Değişimlere Dair Not

  • Rekabet Kurulundan İzin Alması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkındaki 2010/4 Tebliğinin 7. maddesinin ikinci fıkrası kaldırılmıştır:

Kurul’un teşebbüslerin Türkiye ve yurtdışı cirolarına bağlı olarak izne tabi tuttuğu birleşme ve devralmalar işlemleri ile ilgili olan ciro eşiklerinin iki yılda bir Kurul tarafından yeniden belirleneceği hususu yürürlükten kaldırılmıştır.

  • Rekabet Kurulundan İzin Alması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkındaki 2010/4 Tebliğinin 8. maddesinin beşinci fıkrası değiştirilmiştir: Üç yıllık dönem içinde, aynı kişiler ya da taraflar arasında veya aynı ilgili ürün pazarında aynı teşebbüs tarafından, işlem taraflarının tüzel kişiliğe sahip olan ya da olmayan kısımlarının devredilmesine ilişkin iki ya da daha fazla işlem, ciroların hesaplanması bakımından tek bir işlem olarak değerlendirilecektir.

Bu değişiklikten önce iki yıllık dönemde aynı teşebbüsler arasında gerçekleşen işlemler ciro hesabı açısından tek bir işlem olarak değerlendiriliyor iken, değişiklik ile birlikte bu dönemi 3 yıla çıkmış ve teşebbüsleri yaptıkları işlemlerin tek bir işlem sayılıp da Kurul iznine tabi olunması açısından süre 3 yıllık dönem olarak uzatılmıştır.

  • Rekabet Kurulundan İzin Alması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkındaki 2010/4 Tebliğinin 10 uncu maddesinin beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir: Kontrolün, borsada seri işlemler vasıtasıyla farklı satıcılardan yapılan menkul kıymet alımları sonucunda elde edilmesi durumunda,

a) İşlemin Kurula gecikme olmaksızın bildirilmesi,

b) Elde edilen menkul kıymetlere bağlı oy haklarının kullanılmaması ya da sadece yatırımların tam değerinin korunmasını sağlamak amacıyla Kurul kararıyla tanınacak bir istisnaya dayanarak kullanılması,

koşullarının sağlanması kaydıyla işlem gerçekleştirildikten sonra Kurula bildirilebilir. Ayrıca Kurul, istisna kararlarında işlem taraflarına etkin rekabet koşullarını sağlamak amacıyla şart ve yükümlülükler getirebilir.